Potřeby
3 hrnky hladké mouky (možno část vyměnit za žitnou mouku cca 1/2 hrnku)
1 lžička sušeného droždí
1,5 lžičky soli
2 lžičky drceného kmínu
1 hrnek vody (pokud použijeme žitnou mouku přidáme 1/2 hrnku vody)
vše zpracujeme v těsto a necháme cca 8 hodin kynout – záleží na teplotě. Při použití tzv. živého droždí se doba kynutí zkracuje.
Po vykynutí můžeme dodat semínka (dýně, slunečnice, lněné semínko ap.) zamícháme a vyklopíme do hrnce. Není třeba vymazávat. Můžeme pomazat octovou vodou a posypat kmínem. Přikryjeme pokličkou a necháme v troubě péct na 240C 30 minut. Po 30 minutách odstraníme pokličku a pečeme ještě 15 minut.
Po upečení necháme vystydnout.